2022. augusztus 16. kedd | Belépés

„Származás és tarifa 2019.” vámműhely, kreditpontra minősített továbbképzés 2019. február 27.

Az év eleji információk körében szükségszerű a tarifa és a származás szakterületére kitekinteni, különösen, ha olyan újdonságok vannak, amelyek új szemléletet hordoznak és amelyek ismerete elengedhetetlen. A legmeghatározóbb ilyen újdonság az új EU-Japán szabadkereskedelmi megállapodás, amely egyrészt az egyes árukörökre biztosított kedvezmények pénzügyi hatása miatt is fontos lesz a hazai gazdálkodóknak is, másrészt a származási szabályokban hozott újdonságai is meghatározóak lesznek. Az USA által kirobbantott kereskedelmi háború keretében bevezetett vámok hatása, hogy az USA piacára irányuló termeléshez kapcsolódva az USA származási szabályainak ismerete is felértékelődik. Kihagyhatatlan az éveleji információk között áttekinteni az éves tarifaváltozásokat és az idei évre meghirdetett vámkontingensek és vámfelfüggesztések lehetőségeit. Végül az aktualitása miatt minden lehetséges alkalommal igyekszünk napirenden tartani a vámszakmára várhatóan nagy hatással járó BREXIT alakulását, különösen a téma bizonytalanságaira tekintettel.

Az utóbbi napokban néhány további információt kaptunk a megállapodás nélküli Brexit esetére 2019. március 30-tól alkalmazandó néhány intézkedésről, amelyeket az alábbiakban foglalunk össze röviden:

  • Fuvarozás: átmeneti, 12 hónapos időszakra az Egyesült Királyság személyszállító légitársaságai engedély nélkül repülhetnek az EU és az Egyesült Királyság között. 2 EU repülőtér közötti repülés tilos lesz. Ideiglenesen, 9 hónapig, az Egyesült Királyság közúti árufuvarozói engedély nélkül szállíthatnak árut az EU és az Egyesült Királyság között, feltéve, hogy az Egyesült Királyság is hasonló jogokat biztosít az EU fuvarozóinak. Kabotázs, azaz 2 EU-s fel- illetve lerakodási hely közötti fuvarozás tilos lesz az Egyesült Királyság fuvarozói számára.
  • Export és vám: Az Egyesült Királysággal kiegészül azon országok listája, amelyekre érvényes az Uniós Általános Export Engedély EU001, amely az ún. kettős felhasználású termékekre vonatkozik. Az EU001 az EU 428/2009-es számú rendelete által biztosított export engedély minden EU-s gazdálkodó részére (Magyarországon előzetes regisztrációt követően használható), melynek segítségével elkerülhető az időt és így szállítási késedelmet jelentő export engedélyezési eljárás. Az Uniós Vámkódex szabályait azonban alkalmazni kell.
  • A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (mint a fluortartalmú üvegházhatású gázok esetében hatósági feladatokat ellátó hazai szerv) internetes oldalán tájékoztatás adott ügyfeleinek a Brexit megvalósulása esetén az említett anyagok forgalmát érintő változásokról, kötelezettségekről, tudnivalókról. A tájékoztató az alábbi címen érhető el: http://nkvh.kormany.hu/a-brexit-kapcsan-bekovetkezo-valtozasok

A Vámműhely keretében is napirenden lesz a Brexit, kiemelt prioritásként kezeljük az erről szóló tájékoztatást, érdemes figyelemmel kísérni programunkat.

Ezen témák áttekintését célozzák az előadások, emellett a konzultációs lehetőséggel szeretnénk fórumot teremteni ezen témák egyeztetésére. A konzultáció megkönnyítésére szeretnénk a felmerülő kérdéseket előzetesen koordinálni, hogy a felkészülést és esetleg az előadások anyagának összeállítását is segíthessük ezzel. A Magyar Vámügyi Szövetség által szervezett Vámműhelyen való részvételt mindazon tagjainknak ajánljuk, akik nemzetközi ellátási láncokhoz kapcsolódóan vámügyi közreműködést végeznek. Emellett ajánljuk ezt a rendezvényt tágabb körben azoknak is, akik a logisztika beszerzési szegmensében tevékenykednek, vagy ilyen relációjú nemzetközi kereskedelmi ügyletekben érdekeltek. A rendezvény 4 kreditpont értékre minősített továbbképzés mind a vámügynökök, mind a vámtanácsadók számára. A részletes program letölthető ide kattintva, illetve a rendezvényt megelőzően is kézhez kapják a résztvevők.

A program időbeosztása: Regisztráció lesz 12.30-13.00 között, az előadások 13.00 órától 16.15 óráig tartanak, ezt követően pedig a program 45 percben a meghívott előadókkal folytatott konzultációval zárul. A teljes időtartam összesen 4,5 óra.

Az előadások helyszíne: Hotel Millennium, 1089 Budapest, Üllői út 94-98. Feszty-terem

A terem maximális befogadóképessége - széksoros berendezéssel – 70 fő, ezért a jelentkezéseket limitálnunk kell ebben a létszámban, s emiatt kérjük, hogy egy-egy cég részéről lehetőség szerint max. két főt delegáljanak.

A Vámműhelyre a mellékelt jelentkezési lapon lehet jelentkezni 2019. február 22-ig. A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében tartjuk nyilván, és igazoljuk vissza.

Az előzetes szakmai kérdéseket 2019. február 22-ig várjuk.

Részvételi díj:

  • Tagjaink részére ingyenes
  • Nem MVSZ tagok részére: 12 000,- Ft + ÁFA.

A részvételi díj tartalmazza a vámműhely keretében megvalósított képzés díját és a rendezvény ideje alatt biztosított büféfogyasztást.

 

Budapest, 2019. február 07.

 

Tolnainé dr. Tóth Veronika főtitkár

Megjelent: 1231 alkalommal Utoljára frissítve: kedd, 12 február 2019 20:19