2022. május 24. kedd | Belépés
AUTÓ TARIFA

Felmérés az export vámárunyilatkozatok javításának szankcióiról

Kedves Tagjaink!

Szeretnénk segítségüket kérni egy kérdőíves felmérés elvégzésében az exportvámkezelések során adminisztratív hibából fakadóan adott hibás adatok miatt szükséges vám-árunyilatkozat érvénytelenítéshez kapcsolódó bírságolási gyakorlat gazdálkodói tapasztalataira vonatkozóan.

Több fórumon szóba került már az a jelenség, amikor az exportőr utólag észleli a hibát (pl. elírás, szállítóeszköz-változás stb. miatt) a beküldött vám-áru nyilatkozaton, de az export vámkezelés 8-10 perc alatt átfut és a KKO gyorsan visszaérkezik, a hiba észlelésekor utólag már technikailag nincs lehetőség a vám-árunyilatkozat módosítására. Ugyanakkor mivel hibás adatokkal nem indulhat el a szállítmány és az export indítása szintén komoly gazdasági érdek, a nyilatkozattevő megoldásként az új okmány kiállításával a régi érvénytelenítését kéri. A javítással - kivitel lévén - semmilyen költségvetési érdek nem sérül, a későbbi keresési eljárások megelőzésére törölni kért tételek tisztázása kapcsán a gazdálkodók mégis (egyre növekvő összegben) bírságot kapnak.

A probléma érdekképviseleti kezelésére az alábbi gazdálkodói kérdőívvel vizsgálatot végzünk, hogy a jogalkalmazási nehézség gyakoriságáról, gazdasági hatásairól és igazgatósági előfordulásáról átfogó képet tudjunk bemutatni a hatásvizsgálat érdekében, s ennek kapcsán további egyeztetésre kérünk lehetőséget esetleges informatikai fejlesztés megvalósítása vagy jogalkotási megoldás kimunkálása érdekében.

Kérünk mindenkit, hogy a kérdőívre szánjanak pár percet, adjanak visszajelzést a tapasztalataikról, hogy ezek elemzésével képet adhassunk a PM felé. A kérdőív anonim, a beérkezett válaszokat összesítjük és elemezzük.

A kérdőív a  https://mvsz.eu/index.php/kko-kerdoiv címről érhető el.

Köszönettel:

az MVSZ elnöksége

Megjelent: 864 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 29 április 2021 10:39
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Vám - kiemelt témakörök